За да приготвите омлет с по-светъл цвят,добавете няколко капки лимонов сок в разбитите яйца,преди да ги сложите в тигана.Така той няма да има загорял вид.

За да не загори млякото на дъното на тенджерата, преди да го сипете измийте съда със студена вода.

За да стане плодовата салата още по-екзотична, добавете шепа стафиди, заляти предварително с кафяв ром.

Ако искате кафето ви да е още по-вкусно и ароматно,сервирайте го в топла чаша.

Ако кетчупът не излиза от бутилката, сложете тънка сламка в отвора и я натиснете за да стигне до дъното.Стистене бутилката веднъж и извадете сламката.

За да не потъмняват граховите зърна при готвене, добавете във водата щипка захар.

Ако задушавате зеленчуци на пара, сложете в горната кошничка тези, чиито аромат е по-силен – праз, лук..

Ако авокадото е много твърдо,ускореете зреенето му ,като го сложите в съд с брашно.

Ако сте изпуснали сурово яйце върху теракота,не бързайте да го почистите, защото белтъкът ще ви затрудни.Поръсете го със сол или брашно и след 10 мин почистете с кухненска хартия.

За да не залепват яйцата на дъното на тигана при пържене, започнете пърженето на много слаб огън и го засилете в последния момент.А малко преди да смъкнете от котлона, капнете няколко капки оцет – така яйцата няма да развалят формата си при прехвърлянето в чинията.

Ако ви остават парченца сирене, тъй като видът им не е много апетитен, можете да им обелите коричката и да ги настържете, като след това ги разбиете с миксер, прибавяйки и сметана. Подправете по вкус с копър, черен пипер , а сместа използвайте за гарнитура към спагети, катрофи.

За да не се разпростре миризмата на пържено във всички стаи на дома ви, можете да сложите няколко стебла от магданоз в тигана, в който пържите.

Преди да започнете да кълцате лук или чесън, намажете ръцете си със сок от лимон.Така по тях няма да остане неприятна миризма.

За да проветрите кухнята след като сте пържили риба, кипнете 2 с.л. оцет с  1 чаша вода.

За да отстраните неприятните миризми в хладилника,оставете в него за ден-два купичка прясно мляко.

Ако бисквитите или курабиите ви са омекнали или навлажнили,сложете ги във фурната за няколко минути.

Не изхвърляйте лимоновите кори,след като сте изцедили сока.Можете да ги използвате за да изчистите приборите за хранене.

Ако ви е останал сух хляб не го изхвърляйте. Смелете с кухненския робот и го използвайте вместо галета.

За да не се сбръчкат картофите и за да не пуснат филизи, в кутията в която ги съхранявате сложете една или две ябълки.

За да запазите аромата и свежестта на смляното кафе за дълго време, го съхранявайте в стъклено  бурканче, в което сте сложили една-две бучки захар.

Преди да изпържите картофи, обелени и нарязани ги оставете за около 10 мин в прясно мляко. Така при пържене няма да поемат много масло.

Ако при готвене прекалите със солта,вместо да доливате вода сложете един суров обелен картоф за 4-5 мин, той ще поеме излишната сол. Със същата цел могат да се използват и кори от сух хляб. Не забравяйте да ги извадите.

Ако искате картофеното пюре да има има незаменим вкус, подправете го с малко индийско орехче.

За да не загубят зеленчуците цвета си, когато ги варите или задушавате, прибавете към тях бучка захар или малко лимонов сок.

Ако във формичката за лед вместо студена вода, сипете преварена и все още гореща, а след това веднага сложите в охладителя, формите ще приличат на кристали.

С кората от банан може да почистите петна от мастило по ръцете си

 

image: https://pixabay.com/