Saturday, 05 May 2012 13:24

Сушените плодове

сушени плодовеСушените плодове са натурален продукт, без оцветители, стабилизатори, емулгатори, нитрати и изкуствени добавки. Практически това са същите плодове, но без водата. Ценните микроелементи като калций, натрий и магнезий, а така също и целулоза и пектин се запазват напълно.

Сушените плодове имат и доста други, безспорни достойнства. Те могат да се съхраняват по-дълго, при това при стайна температура. Те практически не губят качествата си в продължение на година.

Единственото изискване е да не са държат в найлонови пликове, по-добре ще им бъде в платнена торбичка, предварително натопена в солен разтвор, а след това изсушена - това ще ги предпази от загниване.

50 г сушени вишни могат да задоволят дневната нужда на организма от кобалт, витамин B6 и магнезий, а няколко сушени кайсии - от калий и желязо.

Ако изяждаме на ден по 5 сини сливи, смокини, фурми или кайсии, ще забравим всичките си проблеми с червата: растителните влакна, които те съдържат, със сигурност ще регулират работата на стомашно-чревния тракт.

Освен това, само след 10 дни с такава "диета" лицето ни ще изглежда по-свежо, ноктите и косите ще станат по-здрави, благодарение на високотo съдържание на калций в сушените плодове. Те са сладки, но захарта в тях, не е същата захар, която често наричаме "бяла смърт", а доста по-безобидни негови варианти - фруктоза и глюкоза. Тези въглеводороди не повишават нивото на инсулина в кръвта и затова не предизвикват хипергликемичен синдром.

източник: Български фермер

 

You are here: Начало Полезно Сушените плодове