Saturday, 05 May 2012 13:17

Ползата от зеления чай

зелен чайЗеленият чай може да бъде добре дошла почивка за любителите на кафето. Когато имунната ви система е изтощена и вече сте изпили три кафета за деня, защо да не завършите деня си с чаша зелен чай.

Азиатците използват здравословните ползи от пиенето на зелен чай в продължение на много векове. Научни изследвания сега потвърждават , че пиенето на зелен чай е част от повече от 4000 години фолклор за постигане и поддържане на добро здраве.

Зеленият чай има далеч по-голяма антиоксидантна защита, отколкото добре познатите полифеноли в антиоксидантните витамини, като Витамин C и Витамин E. Зеленият чай е с 6% по-мощен антиоксидант от черният чай.

Зеленият чай се произвежда чрез леко задушаване на прясно нарязани листа черен чай, при който листата се окисляват, като се разрушават част от съединенията, които са мощен антиоксидант и имат противоракови свойства.

Формите на рак, при които зеленият чай показва най-много помощ за предотвратяване им са: рак на стомашно-чревния тракт, като например стомаха, тънкото черво, панкреаса и дебелото черво. Белодробният рак на простатата, пикочния мехур и рак на кожата също са с намален риск от развитие като допълнителна полза от пиенето на зелен чай.

Намаляване на Холестерола

Изследователите са установили, че от пиенето на зелен чай „лошия“ холестерол може да се намали и употребяващите чай могат да ядат почти два пъти повече храни, съдържащи холестерол, отколкото тези, които не пият зелен чай, като накрая те ще имат равно ниво холестерол.

Понижаване на кръвното налягане

Зеленият чай е широко тестван и е установено,че е от голяма полза за понижаване на кръвното налягане и подпомагане на възстановяването на жертвите на сърдечен удар.

Намаляване на кръвната захар

Лица с диабет, които пият чай, имат намаление в кръвната си захар. Може би вече знаете как да контролирате кръвната си захар с вашата диета, но сега можете да добавите чай, за да ви помогне още повече.

Предпазване от вируси и бактерии

Доказано е, че зеленият чай възпрепятства  разпространението на болестите. Катехините в чая са силни антибактериални и антивирусни агенти, което ги прави ефективни при лечение на всичко, от кариес и ХИВ. Зеленият чай също може да облекчи грип и диария.

източник : Фитнес Блог

 

You are here: Начало Полезно Ползата от зеления чай