Saturday, 05 May 2012 13:13

Нуждае ли се организмът ни от желязо

хемоглобин, желязоАко напоследък се чувствате изморени, трудно се съсредоточавате или често боледувате от простудни заболявания, може би трябва да се замислите дали в храната ви присъства достатъчно желязо. Една от най-честите причини за умората и отпадналостта е именно недостигът на желязо.

Желязото участва в образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Благодарение на него се осъществяват дишането и насищането на организма с кислород. Освен това минералът влиза в състава на много белтъци, контролиращи обмяната на веществата и поддържащи имунитета. Дефицитът на желязо води до намаляване на физическата и умствената активност, апатия, често главоболие и раздразнителност.

В организма на здрав човек на зряла възраст се съдържат 3-4 г желязо. Над половината от това количество влиза в състава на хемоглобина. Желязо има също в мускулите и в черния дроб, където за ограничено време се съхраняват малки запаси от него.

Жените страдат по-често от недостиг на желязо в сравнение с мъжете, тъй като губят всеки месец два пъти повече от него по време на цикъла си. При бременност и кърмене нуждите от желязо се повишават значително. Необходимата дневна доза желязо е 10-15 мг за възрастни и 30 мг за бременни.

За да се осигури необходимата дневна доза, трябва да се консумират богати на желязо храни. Освен това е желателно в менюто да се включат и храни, съдържащи калций, животински белтъци и много плодове богати на витамин С. Благодарение на тях усвояването на желязото се увеличава 5 пъти.

Желязо можете да си добавите консумирайки черен дроб, червено месо, коприва, спанак, целина, броколи, ябълки, гъби ,ядки (особено орехи, кашу, сусам), сушени плодове, някои варива, скариди, какао.

 

You are here: Начало Полезно Нуждае ли се организмът ни от желязо