Saturday, 05 May 2012 12:59

Изкушението на есента - тиквата

тиквеник, канела, орехиИзкушението на есента- тиквата– в характерните за сезона цветове - жълта, оранжева, сладка, варена или печена, поръсена с малко захар и орехи. Кой би могъл да устои на хрупкавите златисти кори с плънка от тиква и аромат на канела.

Вкусна, но и полезна, за родина на тиквата се смята Америка.Тиквени семки са открити от археолозите в гробниците на перуанските индианци. В древна Гърция и Рим тиквата не само е консумирана, но е била използвана и като съд за съхраняване на вода и продукти.

Тиквата Cucurbita реро е едногодишно тревисто растение от сем.Тиквови. Има здрава коренова система, която прониква в почвата на дълбочина до 3 м. Стъблото е пълзящо и може да достигне дължина 8-10 м. Листата са големи, с дълги дръжки.

Тиквата цъфти обикновено през юни-юли. По-едрите сферични или продълговати тикви (между 20-50 кг) зреят през септември. Забележителен е фактът, че каротинът в тиквите е пет пъти повече, отколкото в морковите.

Консумирането на тиква помага за изчистването на организма от токсини, както и за намаляне нивото на холестерола, като това се дължи на високото съдържание на пектини в този зеленчук. Освен това в месестата част на тиквата се съдържат витамини, мазнини, въглехидрати, фибри и ензими.

Народната медицина препоръчва употребата на тиква при анемии, атеросклероза, сърдечния заболявания, заболявания на черния дроб и жлъчката. Пюре от тиква, подсладено с мед се препоръчва при гастрит и язва.

Твърди се, че хората които консумират тикви често се радват на добра памет до дълбоки старини.

Тиквените семки са особено полезни за мъжете, тъй като съдържат цинк, който има благоприятен ефект върху простатаната жлеза.

При възпаление на простатната жлеза се препоръчва приемането в продължение на 1-2 месеца прясно изцеден сок от тиква.

Сокът от тиквата е полезен при умора, раздразнителност и безсъние.

източник: www.7ya.ru

 

You are here: Начало Полезно Изкушението на есента - тиквата