Saturday, 05 May 2012 12:54

Витамините

витамини, антиоксиданти, хранителни добавкиВитамин А, който е известен още като витамин на растежа, се съдържа основно в млякото, яйцата и млечните продукти. Той помага за възпроизвеждането на клетките в човешкия организъм, стимулира функционирането на имунната система, помага за поддържането на здрава кожа и коса, подпомага растежа на костите и зъбите. Добър източник на витамин А са оранжевите плодове и зеленчуци като кайсии, праскови, манго, тикви, моркови и сладки картофи.

Витамин С - може би най-важният от всички витамини.Антиоксидант,който е необходим за поддържането и функционирането на тъканите в човешкото тяло.Спомага за предпазване от различни вирусни инфекции, оказва общоуспокояващ и защитен ефект върху имунната система, помага при лечение на настинки.Намаля нивото на холестерола.Витамин С помага на организма да абсорбира желязо и калций,които са необходими при зарастването на рани.Добър източник на витамин С са цитрусовите плодове, ягоди, касис, домати, карфиол, картофи.

Витамин В1, известен още като тиамин, помага на клетките в човешкия организъм да преобразуват въглехидратите в енергия. Също така е от съществено значение за доброто функциониране на сърцето, мускулите и нервната система. Недостатъчният прием на витамин В1 е причина за смущения в храносмилането, умора, депресия. Естествени източници на витамин В1 са бирената мая, лешници, орехи, грейпфрути, краве мляко, пилешко месо, ориз.

Витамин D е известен още като витамин на слънцето, тъй като се произвежда от тялото след излагане на слънце.Този витамин е от жизненоважно значение за човешкия организъм, тъй като стимулира правилното усвояване на калций и магнезий, които са необходими за здравината на  зъбите и костите.Подпомага поддържането на нормални нива на калций и фосфор в кръвта. За да получите допълнително витамин D е добре да консумирате гъби, яйца, рибено масло, хайвер, херинга, пуешко месо.

Витамин Е забавя стареенето на клетките. Също като витамин С е добър антиоксидант,доставя кислород на тялото, предотвратява появата на кръвосъсиреци.Този витамин е ценен и заради способността си да успокоява и лекува кожни наранявания, без да остават белези. Добри източници на витамин Е са ядките, всички видове растителни масла, броколи, зеле, спанак, яйца.

 

източник: VitaGuide

 


You are here: Начало Полезно Витамините