Saturday, 05 May 2012 12:49

Бременност и суеверия

уроки, суеверияНай-важното в живота на всеки един от нас, на всяко едно семейство несъмнено е раждането на детето. Бременността още от древни времена се е считала за нещо свято, бременната жена е била почитана и уважавана.Вярвало се е че носи щастие, особено ако човек я срещне на някой голям празник. Бременността обаче е период, в който бъдещата майка е особено чувствителна и недоверчива.А това са само две от многото причини, поради които голяма част от мамите са склонни да вярват в странни суеверия, които в друг период от живота си може би биха приели като измислици и глупости. Но оправдани са притесненията на всички жени, които се вслушват в бабините приказки – съзнанието на бременната жена целенасочено или инстинктивно е силно заето с вероятността на бебето да се случи нещо лошо, поради което бъдещата майка е склонна да вярва в какво ли не.

Според вярванията бременната жена не трябва да стои на прага, тъй като се е смятало, че той е границата между нашия свят и този на мъртвите.И ако бременна жена седи на прага имало опасност силите на злото да навредят на още нероденото бебе. Ако трябва да бъдем реалисти и днес да седиш на прага не е добра идея – най-малкото, защото там става течение :)

Друго поверие гласи, че бременната жена не трябва да похапва тайничко, тъй като в бъдеще детето и ще бъде много срамежливо.

Дрехите на бременната жена не трябва да имат възли, джувки, тъй като предците ни вярвали, че бъдещата майка по този начин завързва късмета на детето си.

Старите хора вярват, че бременната жена не трябва да гледа страшни и грозни неща, за да не се роди детето грозно. Тук и медицината е на същото мнение, защото се знае, че бебето още в утробата реагира на звуци, светлина, емоции. Така че е добре бъдешата майка да се обгради с позитивни и красиви неща.

Много хора и днес вярват, че бременните жени не трябва да се подстригват – едни твърдят, че това ще скъси живота на бебето, други смятат, че новата прическа ще е причина за преждевременно раждане, а трети са още по-категорични – ако бременна жена се подстриже и роди момче, той ще има къс полов член :)

За бременна жена не трябва да се говори нощем, защото това е времето на злите сили и демони, които ако чуят за детето и могат да го хвърлят и майката да пометне.

На бременна жена не трябва да се минава път, и не трябва да и се отказва ядене.Ако не получи това, което и се е прияло, бъдещата майка трябва да близне три пъти дланта си.

Вярва се, че за да роди лесно, бременната жена в последните дни преди раждането трябва да носи постоянно със себе си кромид лук.

Съществуват още ред забрани за бременната жена – да не шие копчета, де не пере дрехи, да не ходи боса по земята, да не се присмива на чужди недостатъци, да не седи на камък, да не стои на вратата, да не се залежава, защото може да роди трудно... Ето тук вече идва момента, в който може да се поспори дали това са бабини диветини или ограничения и правила, които целят да предпазят бъдещата майка и се грижат за нейното здраве .

източник: justlady.ru и български обичаи и ритуали


You are here: Начало Полезно Бременност и суеверия