Monday, 09 November 2015 07:55

Ароматерапия

спа, ароматерапия, етерични маслаНяколко капки портокалово масло във ваната топят килцата

Ако не могат да лекуват, то сеансите по ароматерапия най-малкото са в състояние да ободрят, успокоят и създадат романтична нагласа. Но според привържениците на лечението чрез аромати освен това те могат наистина и да разрешат много здравословни проблеми с разнороден произход и симптоматика. А как се случва това..ето и подробностите.

Главоболие
В този случай помага босилекът. Неговата миризма премахва нервното напрежение, спазмите в съдовете и облекчава заспиването. Веднага след настъпването на пристъпа на главоболие запалете ароматна свещ или лампа със 7-8 капки масло. Ако имате възможност, легнете за около час, като сложите 2-3 капки етерично масло върху калъфката на възглавницата.
Съвет: Бъдете много внимателни с дозировката на процедурите с босилек, тъй като той има доста силен ефект. Ароматичната лампа например трябва да се използва не по-често от веднъж на 3 дни.

Настинка
Можете да облекчите състоянието си при хрема или тонзилит с аромата на бергамот (цитрусово растение, подвид на портокала). Запалвайте ароматичната лампа 2-3 пъти дневно (по 9-10 капки масло за едно горене) или си правете инхалации (3-4 капки масло на 2 л гореща вода).
Съвет: Този аромат няма противопоказания, но най-добре е да не го прилагате при свръхвъзбудими деца до 14 г.

Отслабване
Лекият и сладък аромат на портокала помага за намаляване на апетита. Освен това той подобрява настроението и участва в регулирането на въглехидратно-мастния обмен (което също способства за отслабването). Докато се борите с наднорменото тегло, 1-2 пъти дневно запалвайте ароматична лампа с 8-10 капки етерично масло или постоянно носете със себе си кърпичка, върху която два пъти дневно капвайте по 2-3 капки портокалово масло.
Съвет: За да засилите ефекта и да се преборите с целулита си, по възможност вземайте и ароматични вани: добавете във водата 4 капки портокалово масло и полежете в нея 20-30 минути. За постигането на забележим резултат ваните трябва да се правят поне веднъж на 3 дни в продължение на 2 месеца.

Стрес
Изисканата миризма на сандаловото дърво е най-добрият избор сред ароматите срещу стреса. Препоръчително е да си взимате 15-минутни топли вани с 5-6 капки етерично масло, а след това да си починете в леглото най-малко 2-3 часа. В ароматичната лампа сандаловото масло може се смесва с други масла в количество не повече от 4 капки.
Съвет: Ако стресовата ситуация (на работното място или у дома) продължава, носете със себе си сандалово саше, за да вдишвате аромата му в пикови моменти.

Отпадналост
Тя е особено характерна за есента. Дори силното кафе не може да се справи докрай. Ето защо можете да опитате друго тонизиращо средство - комбинация от етерични масла:
- джинджифил - неговата топла миризма помага при повишена умора, апатия и засилва комуникативността;
- грейпфрут - този "студен" и свеж аромат подобрява запаметяването;
- кедър - свежата миризма на смола премахва чувството за тревога и неувереност.

Дневно се нуждаете от 3-4 капки от всяко масло. Запалете ги в ароматичната лампа, докато закусвате и се приготвяте за работа.
Съвет: Ако сутрин нямате време за такива сеанси, нанесете няколко капки от сместа върху саше и вдишвайте през деня.


източник: www.zdrave.bg


You are here: Начало Полезно Ароматерапия