Sunday, 28 June 2015 08:46

Малини

maliniМалините са малък храст от семейство Розоцветни. Растат в райони с умерен климат. Вкусът им варира от сладко-кисел, до много сладък подобен на ягодите. Малината е съвкупност от малки плодчета с мъничка костилка, подредени в кръгла форма, с централна кухина. Всяка малка малинка има сочно месо и едно малко белезникаво жълто семенце. Този сладък плод има конична форма, тежи около 3-4 грама и има червено-розов цвят.

Малините са с ниско съдържание на калории и наситени мазнини, но са богат източник на фибри и антиоксиданти.В 100 грама има само 52 калории, като фибрите са 6,5 г. Малините са със значителни  нива на фенолни флавоноидни фитохимикали, като антоциани, елагова киселина, кверцетин, галска киселина, катехини и салицилова киселина. Научните изследвания показват, че тези антиоксидантни съединения в малините са потенциални ползи за здравето и средство за превенция от рак, стареене, възпаления и нервно-дегенеративни заболявания.

Ксилитолът (натурален захарен алкохол) е заместител на захарта, получен от малини.Той се абсорбира по-бавно от захарта, поради което и не води до покачване нивата на кръвната захар.

Пресните малини са отличен източник на витамин С, който също е мощен природен антиоксидант. 100 грама плодове предоставят 26,2 мг витамин С. Консумацията на плодове, богати на витамин С помага на тялото да развива резистентност срещу инфекциозните агенти, да противодейства на възпаленията и да улавя вредните свободни радикали.

Малините съдържат минерали като калий, манган, мед, желязо и магнезий. Калият е важен компонент за клетките и телесните течности, който помага и контролира сърдечната дейност и артериалното налягане. Медта е полезна за производството на червени кръвни клетки. Малините са богати на В-витамини и витамин К. Съдържат погато количество витамин В6, ниацин, рибофлавин и фолиева киселина.

Малините са свежи и в изобилие от юни до октомври. Като цяло плодовете са готови за бране и събиране, когато са придобили наситен цвят.

За да изминиете малините, трябва да ги потопите за няколко секунди в голяма купа със студена вода, след което да разклатите купата няколко пъти, за да се отстранят  всички прашинки и остатъци от инсектициди. С леко потупване ги подсушете с хартиена салфетка или мека кърпа.

Пресните малини са чудесно допълнение към плодови или зелени салати. Подходящи са за приготвяне на млечни шейкове, сладолед или кисело мляко.

 

източник: списание Домашна кухня
снимка: freedigitalphotos.net


You are here: Начало Полезно Малини