Tuesday, 24 March 2015 13:46

Гестационен диабет и режим на хранене по време на бременност

гестационен диабетГестационният диабет е заболяване, което се диагностицира по време на бременноста. Подобно на захарния диабет тип 2 представлява метаболитно нарушение, причинено от неспособността на организма да произвежда или усвоява необходимото количество инсулин. Но за разлика от другите форми на болестта гестационния диабет може да бъде временен и обикновено изчезва след раждането.Основната причина за поява на гестационния диабет са ефектите, които хормоните на бременността имат по отношение на кръвната захар. Те оказват ефект,противоположен на този на инсулина, т.е. те покачват кръвната захар.Факторите, които изискват повишено внимание, тъй като се свързват с риск от гестационен диабет са възраст над 30 години, продължителна затлъстялост, семейна история на диабет, налична хронична хипертония.

 В какво точно се изразява болестта и кога се появяват симптомите й?

Хормоните в плацентата помагат на бебето да се развива, но тези хормони също така блокират действието на инсулина в тялото на майката. Без него нивото на кръвна захар продължава да се повишава, панкреасът заработва извънредно, но без ефект, развива се познатата ни вече инсулинова резистентност. Без достатъчно инсулин, глюкозата не може да се освободи от кръвта и да се  превърне в енергия, следователно се натрупва в кръвта до високи нива и състояние на хипергликемия. Така започва гестационният диабет. Той обикновено бива идентифициран, когато редовният тест на урината покаже наличие на захар. Това се случва в напреднала бременност, около 28-та седмица или по-късно. В такъв случай лекарят ни предписва кръвен глюкозен тест или тест за глюкозна толерантност, за да добие по-точна представа за нивото на захарта. При някои жени се наблюдава и остра жажда и отпадналост, но проявата на тези симптоми не е задължителна. Тъй като в този етап на бременността тялото на бебето вече се е оформило и е започнало да расте, гестационният диабет не предизвиква у плода вродените дефекти, които понякога се наблюдават при бебета, чиито майки са имали диабет преди периода на бременността. Все пак неконтролираният или зле контролираният гестационен диабет може да навреди на бебето. Защо? Въпреки, че инсулинът не преминава през плацентата, глюкозата и други хранителни вещества проникват в нея. Така допълнителната глюкоза повишава нивата на кръвната захар на бебето. В резултат на това панкреасът му започва да произвежда извънредно инсулин, опитвайки да се отърве от глюкозата в кръвта. Една част от глюкозата се използва като енергия за растеж и развитие, но остатъка се съхранява под формата на мазнини.  Заради това бебетата с излишък от инсулин като деца са изложени на риск от затлъстяване, а като възрастни - от диабет тип 2. Освен това, поради високото производство на инсулин от панкреаса, бебето може да има ниска кръвна захар при раждането, а също така и проблеми с дишането. А ако прекомерно количество захар премине през плацентата, плодът може да израсте прекалено и да се наложи хирургическа намеса при раждането.

Лечението на гестационния диабет изисква изготвяне на индивидуална програма, включваща определени физически упражнения, специален хранителен режим с ограничени порции и без съдържащи захар храни и кафени напитки, в някои случаи и ежедневно измерване на кръвната захар и поставяне на инжекции с инсулин, така че нивата на кръвна захар да се изравнят с тези на бременните жени, нестрадащи от болестта.

Какво ни очаква след раждането?

При повечето жени нивата на кръвната захар се нормализират след появата на детето, тоест гестационният диабет изчезва. Това се установява с глюкозен тест, който се прави около 3 месеца след раждането. Въпреки това жените, изкарали гестационен диабет, остават изложени на риск от повторното му изкарване при последваща бременност, както и от развиване на диабет Тип 2 в по-късен етап от живота им. Затова е добре да се съобразят с обичайните препоръки за предотвратяване на болестта като понижаване на теглото, ако са с  над 20 %  над идеалното си тегло, здравословна храна с ограничен до 30 % прием на мазнини, както и редовни упражнения, предварително съгласувани с лекар.   (източник http://diabetnews.bg)

И какво показва опитът от първо лице...

Гестационният диабет е нещо, което преживях и при двете си бременности. Първата приключи 4 седмици преди термина, като причината за спешното секцио бяха високите стойности на албумина, ниските сърдечни тонове на бебето или както пишеше в епикризата прееклампсия. Дъщеря ми се роди здрава, но поради теглото и от 2350 гр и неспособността да диша самостоятелно се наложи да остане в кувьоз за около седмица.

Втората бременност за съжаление не започна добре, имах непрекъснато гадене, невъзможност за приемане на каквато и да е храна или течност и постоянна отпадналост и главоболие. За два месеца отслабнах с близо 3 кг, бяха ми направени всички възможни кръвни тестове,тестване на урина, а поради високите стойности на захарта по време на първата бременност, наблюдаващият ме гинеколог ми пусна и тест за глюкозна толерантност (на гладно и до час след приема на 50 гр глюкоза). Тъй като резултатите въпреки ранния стадий на бременноста (7 г.с.) не бяха добри, се наложи консултация с еднокринолог и диетолог. Диетата, която ми беше определена тогава, продължавам да спазвам и до днес, повече от година след като се наложи бременноста да бъде прекъсната.


 


Диета при гестационен диабет

06:30 - 40 гр сирене, 1 филия пълнозърнест хляб или 4 с.л. овесени ядки плюс 150 ml прясно мляко (през почивните дни заменете с 1 сварено яйце, 80 гр сирене, 5 маслини, 2 филии пълнозърнест хляб) (ако през седмицата не ви се налага да ставате сутрин рано, това хранене можете да го пропуснете)

 

09:00 закуска – 40 гр сирене или кашкавал, 1 сварено яйце, 5 маслини, 1 филия пълнозърнест хляб, домат, краставица, зелена чушка

 

11:00 междинно хранене - 1 плод + 4 ореха или 10 сурови лещници

 

13:30 обяд - 90 гр месо плюс 2 филии пълнозърнест хляб или 1 супа с 1 филия пълнозърнест хляб, вместо хляб можете да ядете пилаф от булгур (но не и от ориз), салата

 

16:30 междинно хранене - 40 гр сирене + 1 филия пълнозърнест хляб + 1 порция плод или 200 гр кисело мляко + 2 бр сухарчета + 1 плод

19:30 вечеря   - 6 с.л. постно ястие (изключваме от менюто грах, картофи, моркови), 200 гр кисело мляко, 2 филии пълнозърнест хляб, салата

21:30 преди лягане - 1 в.ч. прясно мляко

 

таблица с разрешените плодове и количеството което може да се консумира в една порция

ябълка

½ голяма ябълка

100 гр

кайсии

4 бр

120 гр

череши

15 бр

85

вишни

20

100 гр

грейпфрут

½ средно голям

150 гр

портокал

1 средно голям

130

лимон

2 малки

180

мандарина

1 голяма

150

праскова

1 средно голяма

150

Зелени сливи

10 бр

85 гр

круша

1 малка

100 гр

дюла

1/3 средно голяма

100 гр

ягоди

10-12 бр не много големи

180 гр

авокадо

½ средно голямо

125 гр

малини

10-12 бр

100 гр

ананас

1 резен

110 гр

киви

1 бр средно голямо

150 гр

нектарини

1 бр

125 гр

банан

½ средно голям

75

пресни смокини

1 бр не много голяма

75

грозде

15 едри/ 30 дребни зърна

90

пъпеш

 

250 гр

диня

 

200 гр

Сушени кайсии

4бр

20

фурми

1 бр

20

Сушени сливи

5 бр

20

Стафиди

1 с.л

20

Маркираните в червено плодове са с висок гликемичен индекс и за това трябва да се консумират само веднъж на ден.


 

You are here: Начало Полезно Гестационен диабет и режим на хранене по време на бременност