Thursday, 27 June 2013 16:08

Кайсии - ароматът на сладостта

кайсииКайсиите са красиви плодове, пълни с бета-каротин и фибри.Характерни са за сезона от май до август.Кайсиите са малки златни плодове, с кадифена кожа и плът. Някои ги описват с почти мускусен, слаб кисел вкус, който се намира някъде между вкуса на прасковата и сливата.

Родината на кайсията е Североизточна Армения. И досега в Средна Азия,Дагестан, Североизточна Армения се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на 4000 м надморска височина. Като културен вид в Армения се отглежда от 3000 години, откъдето тръгва нейното разпространение - Персия, Мала Азия.

Едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирски и княжески градини. Чак през Х век от Апенинския полуостров се разпространява в Германия и Франция, а по-късно - и в Америка, Африка и Австралия.

Гърците я наричали арменска ябълка, откъдето идва и научното и наименование.

Полуузрели или до 2/3 узрели кайсии са най-подходящи при покупка.Зелените нямат аромат и сладост, а презрелите имат хлебен вкус и се развалят бързо. Сушени, но без сяра, са подходящи за засищане на междинен глад. Често са пръскани, а ако се обелят за отстраняване на главните отрови, се губят много витамин С и фолиена киселина.

Яденето на 7-8 кайсии дневно може да намали риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата, основна причина за загуба на зрението при по-възрастни хора.

Поради високото съдъжание на мед, бременните жени не бива да консумират много кайсии.

При евентуално предразположение към диария, консумацията на много кайсии, също не е особено желателна.

Кайсиите съдържат широк спектър от около 200 вида вещества - например биофлавоноиди, много каротин, ниацин - полезен за нервите, фолиева киселина - за кръвообразуването и клетъчния растеж, пантотенова киселина - за разграждане на мазнините, витамин С  - за имунната система...

Твърди се, че консумацията на кайсии забавя стареенето (в случай, че се не прекалява с алкохола и цигарите), помагат при умора и лоша концентрация, подобряват кръвната картина, облекчават оплакванията при астма.

Кайсиевият сок и нектар съдържат много калциеви и железни соли, затова са извънредно полезни за малките деца и бременните жени. 150 мл сок задоволяват дневната потребност на човека от бета-каротин. Сокът и нектарът се усвояват от организма полесно, отколкото целите плодове.

Кайсиите се препоръчват при анемия заради високото си съдържани на желязо. 100 г плодове имат същото въздействие върху кръвотворните процеси, както и 250 г пресен черен дроб.

Вместо пресен сок може да се прилага и запарка от сушени кайсии: 100 г ситно нарязани сушени кайсии се заливат с 1 л кипяща вода и се оставят да киснат 6 часа на топло място, след което течността се прецежда.

Ядките в кайсиевите костилки помагат при кашлица, трахеит, бронхит, ларингит. Приготвя се следната лечебна смес: вземат се 20 г кайсиеви ядки, почистват се от люспата, изсушават се и се стриват на прах. От него 3-4 пъти дневно се приема по 1 чаена лъжичка с мляко или чай.

Внимание! - При диабет, заболявания на черния дроб и намалена функция на щитовидната жлеза кайсиите са противопоказани. Не бива да се консумират повече от 20 г кайсиеви ядки наведнъж.

 

Източници: сп.Домашна кухня, Хранене и здраве, agronovinite.com

 

 

You are here: Начало Полезно Кайсии - ароматът на сладостта