Tuesday, 28 May 2013 15:59

Зехтинът - дар от боговете

зехтин, маслиниВсеки, който идва от Средиземноморския регион на света ще разкаже какви ползи за здравето има зехтинът, както и за прекрасния вкус от  правилно съчетана доза маслиново масло и подправки за салати, пасти, риба и всичко останало. За щастие зехтинът е достъпен през цялата година, за да служи на вкусовите ни рецептори и да подпомага доброто здраве.

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.
Но не само тези киселини придават лечебните свойства на зехтина. Важна роля играят и съдържащите се в него неосапунени липиди. В извлечените от семената масла (слънчогледово, царевично, рапично), които се предлагат на пазара в рафиниран вид, няма неосапунени липиди, което води до загуба на по-голямата част от целебните компоненти на тези масла.

Установено е, че зехтинът дава добър оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на «лошия» и да се увеличи «добрият» холестерол, да се намали интензитета на свободнорадикалното окисляване, да се нормализира артериално налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози. Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма.

Зехтинът се класифицира в шест класа:

 - extra virgin - маслиново масло с изключително фин вкус и киселинност не повече от 1%. Отговаря на най-добрите стандарти

- virgin или select - този зехтин е с изключително фин вкус, а нивото на киселинност не надвишава 2%.

- чист и годен за консумация - това е зехтин, който има добър вкус, с ниво на киселинност 1,5%. Смес от рафиниран и екстра върджин.

- рафиниран или търговски - мек на вкус зехтин, чиито киселина, цвят и миризма са били отстранени

- lampante - високо-киселинен зехтин, получен от второто пресоване на остатъчната каша с гореща вода

- зехтин-сулфид - извлечен с разтворители и рафиниран многократно

 

Зехтинът се използва предимно за готвене, но намира приложение също и в козметиката и сапуните, и е доказано полезна за организма. Ето няколко практични приложения, които можете да изпробвате в домашни условия:

Гланц за косата: 1 пресен жълтък се смесва с малко лимонов сок, след което на капки се прибавя зехтин. Тази маска е подходяща за суха коса.

За блестящо бели зъби се приготвя смес от няколко капки зехтин и малко морска сол. Зъбите се натриват с четка и се изплакват добре.

За красиви ръце: покрийте ги за 10 минути с прясно нарязани картофи, изплакнете ги с хладка вода и след това леко ги масажирайте със зехтин.

Ако кожата ви е суха, смесете сърцевината на едно авокадо със зехтин и направете маска на лицето си. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

За красива и бляскава коса, смесете един жълтък, сока от един лимон, половин чаша бира и една супена лъжица зехтин. Със сместа направете петминутна фрикция на косата, преди да я измиете с шампоан

 
източници: Средиземноморска домашна кухня,2011 и www.bb-team.org
 
You are here: Начало Полезно Зехтинът - дар от боговете