Saturday, 04 May 2013 14:23

Коренът на живота - репичките

репички, ряпаРепичките се отличават не само със специфичния си вкус, но и с богатото си съдържание на полезни вещества, които са ни необходими за поддържане и укрепване на здравето.


Ето и няколко ползи от консумацията на репички...


Репичките са отличен източник на витамин С. Според експерти консумацията им е полезна при симптоми на простуда, грип, дихателни проблеми или храносмилателни разстройства. Затова освен вкусно, те са и здравословно допълнение към пресните зеленчукови салати.

Репичките са богати на ензими и минерални соли, а етеричното масло, получено от семената на зеленчука, спомага усилването на секрецията на храносмилателните жлези.

Изследвания показват, че сокът на репичките успокоява храносмилателната и отделителната система и помага за облекчаване на запек – една от най-честите причини за хемороиди.  

Друго предимство на зеленчука е че спомага за регулиране обмяната на веществата и за подобряване циркулацията на кръвта.

Консумацията им засища и удовлетворява глада ни, без да приемаме много калории. Затова те са сред добрите хранителни варианти за тези, решени да отслабнат.

Със съставките си - витамин С, фосфор, цинк и някои витамини от група В - репичките са полезни за поддържането на здрава коса, нокти, зъби и венци. Съдържанието на вода спомага за хидратацията на кожата.

Хапването на репички е полезно и за бъбреците. Намалява се натрупването на токсини в кръвта като по този начин се понижава концентрацията им в бъбреците. А според изследвания противовъзпалителните свойства на зеленчука дават защита на бъбреците от всякакви инфекции.

Смята се, че са полезни и при ужилване от насекоми като спомагат за намаляването на болката и отока, както и за успокояване на сърбежа на засегнатата област.

Репичките са особено полезни за функциите на черния дроб и жлъчния мехур като ги предпазва от инфекции. Консумацията им помага за регулиране производството на жлъчни киселини и ензими, които не позволяват натрупването на билирубин в кръвта.

 

Източник: www.puls.bg

 

You are here: Начало Полезно Коренът на живота - репичките