Friday, 26 April 2013 16:44

Великденското яйце - красиво, още по-красиво, най-красиво

боядисване на яйцаБезпорно един от най-големите и тачени празници е Възкресение Христово. Датата всяка година е различна и се изчислява според лунния календар, като винаги е в периода между 4 април и 8 май. Великден се предшества от Страстната седмица, в която всеки ден е от особено значение.

Във Велики понеделник се извършва голямото великденско чистене, на Велика сряда не се върши домакинска работа, а Велики четвъртък е отреден за боядисване на яйца. Трябва да се боядисат колкото се може повече яйца, за да има за домашните, за гостите, за всеки който прекрачи прага на дома. Защото в противен случай, ще си отиде късметът от тази къща.

Разбира се, по традиция най-напред се боядисват червените яйца. И едно време това се е правело  с естествени бои. Ако и вие търсите път назад към природата и сте решили тази година да оцветите яйцата с натурални багрила имайте предвид, че е добре да използвате бели и по възможност яйца с гладка повърхност. Предварително трябва да са добре измити и подсушени.

Жълти яйца:  за да боядисате яйцата в жълт цвят, можете да използвате лимонова кора, моркови, шафран, лайка или да приложите най-лесния и широко известен метод с люспи от лук.

За да придобият яйцата ви златист цвят използвайте куркума. 2-3 с.л куркума се заливат с литър вода.Довежда се до кипване. Яйцата се държат в отварата около 30 мин.

Червени яйца ще получите с помощта на цвекло. 3 чаши настъргано цвекло се заливат с 1л вода, добавя се 1 с.л. оцет и се вари на слаб огън за 15-20 мин.Сварените яйца се потапят в сместа и се оставят за 30 мин.Ако искате да получите по-интензивен цвят, оставете ги за по-дълго време в боята. Яйцата ще се получат тъмно червени, ако ги боядисате с люспи от червен лук.

Пурпурно-червен цвят ще се получи ако яйцата се потопят в пресен сок от малини или се варят в червено вино.

С помощта на червено зеле можете да боядисате яйцата в синьо.Една зелка се залива с вода, така че напълно да я покрие. Вари се около 30 мин, след което се оставя да престои 1 нощ, за да се пусне боя. След като се отцеди, яйцата се оставят в отварата за 30 мин.

Зелени яйца: Яйцата ще се обагрят в зелено ако ги варите с голямо количество спанак/коприва или  пера от пресен лук. Копривената отвара може да се приготви и предварително, а след това в нея за 15-20 мин да се потопят сварените преди това яйца.

Ако в съда, в който ще варите яйцата сложите орехови листа, то те ще се боядисат в светлокафяво.

И накрая, не забравяйте, че по традиция първо се боядисва червеното яйце, на шаренето на яйцата не трябва да присъстват чужди или непознати хора, а използваните бои трябва да се изхвърлят на чисто място - в реката или под розов храст, за да се предпази домът от зли духове.

 

източници: сп.Домашна кухня, Български празници и традиции - М.Проданова


 

You are here: Начало Полезно Великденското яйце - красиво, още по-красиво, най-красиво