Monday, 07 May 2012 16:13

Джинджифил

Джиджифилът е многогодишно растение с дебели клубеновидни корени. Цветовете му наподобяват тези на орхидеята, оцветени са жълтеникаво или пастелно червено с много дълги тичинки. Растението цъфти от юли до септември.

джинджифил

Нарича се още имбир или инбир  – санскритска дума, която подсказва, че растението се е появило в Индия. Като подправка е внесен в Европа от арабски търговци още преди новата ера.

Използва се основно коренът на растението - изсушен и обелен. Пресният джинджифил има остър вкус с аромат на лимон.

Изсушен и стрит се слага в десерти, сладка, дребни сладки, кексове; коренът се сервира захаросан или карамелизиран като бонбони, а смлян или под формата на масло се използва като добавка към тестени изделия.

Използва се още за направа на мармалади, както и за приготвянето на джинджифилова бира, която всъщност представлява слабоалкохолна напитка.

Джинджифилът се комбинира добре с индийско къри.

Изключително ефикасен при нервен стомах, действа отпускащо. За такава цел е бил препоръчват от древногръцкия лекар Диоскурид.

При простуда и грип се препоръчва да се дъвче захаросан джинджифил.

Маслото от растението притежава антисептично действие и намира приложение и при хранителни отравяния. Действа активно и при гадене, разстройство и нарушено храносмилане.

За масаж - при ревматизъм, артрит, мускулни болки.

Отличен афродизиак.

 

източник: Отглеждане и използване на подправки, С.Дочев

 

More in this category: « Исоп Девисил »
You are here: Начало Подправки Джинджифил