Monday, 07 May 2012 16:07

Дафинов лист

Лавровото дърво не расте високо, понякога достига 7-8 м височина, но по-често остава храст. Листата му са плътни, жилави, зелени са през цялата година и могат да се берат по всяко време. Цветовете на растението са дребни, бледозелени или жълтеникави. Имат силен аромат. Плодовете са черни, събират се след като паднат на земята - към края на месец октомври.

дафинов лист

Родината на дафиновото дърво, наричано още и лаврово е Мала Азия. В древността с неговите клонки се окичвали главите на поети и пълководци.

В античността лаврата била считана за свещена. В древна Гърция дървото било посветено на Аполон – богът на музиката, танците, медицината и пророчествата. Той е бил окичен с лаврови клонки, също както и победителите в Олимпийските игри.

В лаврово дърво се е превърнала и нимфата Дафне, любимата на Аполон.

Делфийският оракул изговарял своите предсказания и напътствия с дафиново листо в устата – така по-лесно осъществявал контакт с боговете.

Дафиновият лист се използва като продправка за различни месни и рибни ястия, сосове и консервирани храни. С него се ароматизират редица сосове.

Добавя се в супи, придава пикантен вкус на ястия от овче, телешко и свинско месо. Подходящ е за постни ястия от фасул, грах, зеле и моркови.

В ястията се прибавя 5-10 мин преди края на топлинната обработка, тъй като при по-продължително варене им придава горчиво-тръпчив вкус. След като се сложи дафиновият лист, се поставя капакът на съда, а когато ястието е готово, подправката се вади. Не се използва втори път, не се яде или дъвчи.

Много преди да се използва за подправка, дафиновото дърво се е отглеждало за лечебни цели. Действа нервоуспокоително,противовъзпалително и възбужда апетита. Използва се укрепване на съпротивителние сили при настинки, хрема и грип.


Източник: Отглеждане е използване на подправки - С.Дочев
 
 
         
You are here: Начало Подправки Дафинов лист