Monday, 07 May 2012 16:02

Градински чай

Градинският чай е многогодишно растение от рода Salvia. Листата са срещуположни, дребно и тъпо назъбени.Берат се преди или след началото на цъфтежа - август, септември. Цветовете са виолетови. Растението цъфти през юни и юли.

градински чай

Родината на градинския чай, наричан още салвия, е Средиземноморието.

В средна Европа салвията станала известна още през IX в., факт за който свидетелстват хрониките на Карл Велики.

През XVI в. била обявена за царица на лечебните растения.А Луи XV поддържал сексуалната си мощ с отвара от градински чай и розмарин.

Листата на градинския чай, свежи или сухи се използват като подправка за зеленчукови салати, ястия от риба и месо, както и такива които са приготвени със сирене и млечни продукти.

Има лек горчив вкус и много добре подхожда за варива и тлъсти меса, които стават по вкусни и лесно смилаеми.

За римляните салвията била свещена билка, носител на всички добродетели.

Колкото до китайците, те консумирали толкова много чай, че дори разменяли робите си срещу кутийка от скъпоценната трева.

Месарите го използват като важна подправка при направата на наденици. Много подхожда за овче печено, за салати, за плънки за птици, зелени сосове.

Растението действа противовъзпалително, използва се при стомашно-чревни възпаления и при заболявания на дихателните органи.

Полезен съвет: Най-честото лечебно приложение на градинския чай е като дезинфекционно средство на устната кухина.За тази цел е достатъчно 1 ч.л. сушени и стрити листа да се залеят с чаша гореща вода и да се запарят за 10 мин, след което да се направи гаргара за освежаване на устната кухина.


Източник: Отглеждане и използване на подправки - С.Дочев
 
You are here: Начало Подправки Градински чай