Monday, 07 May 2012 15:45

Ванилия

Ванилията е първата орхидея от американския континент, станала известна на европейците. Принадлежи към сем.Салепови. Представлява увивна лиана, достигаща 10-15м дължина.Цветовете и са ароматни и жълто-зелени на цвят. Оварят се само за няколко часа през деня. Плодовете представляват дълги и сочни цилиндрични капсулки.

vanillaРодината на ванилията е Мексико.Целият род Vanilia наброява около 100 вида, разпространени в тропическа Америка, Западна Африка, Канарските острови и островите Ява и Цейлон.

Името ванилия идва от испанската дума vainila, което означава шушулка.Дадено е от испанските завоеватели, които откриват растението през  XV в. по югоизточното крайбрежие на Мексико. А там местните жители го наричали „черното цвете” и използвали плодовете му за ароматизиране на екзотична шоколадова напитка.

Заради дългия и трудоемък процес на получаване, ванилията е една от най-скъпите подправки в света.По-скъпи са само кардамонът и шафранът.

Има нежен и чувствен аромат. 

Като подправка ванилията се използва най-вече в сладкарството.За удобство се обработва със захар и се получава ванилов прах.

Без ванилия днес е невъзможно приготвянето на кексове, торти, пудинги, кремове или дребни сладки и курабии.

източкик : Отглеждане и използване на подправки, С.Дочев


 

You are here: Начало Подправки Ванилия