Print this page
Monday, 07 May 2012 15:39

Бахар

Плодчетата на дървото отначало са зелени, а по-късно се обагрят в червено-кафяво и се събират малко преди да сменят цвета си  - точно преди да узреят, защото после губят аромата си. На пазара се предлагат на зърна. Смилат се преди употреба.

bahar

За родина на бахара се приема остров Ямайка. Познат е на ацтеките в Мексико още през XII век.За европейците го открива Христофор Колумб през 1494 г.

Отначало бахарът бил приет като разновидност на черния пипер,поради което бил наречен pimenta, каквото име носи и до днес.

Пиментовото дърво е растение от вида на миртата.Дървото е вечнозелено, високо до 10 метра.Цъфти с малки бели цветове, събрани в китка.

Бахарът е известен още като карамфилов пипер, нова подправка, пенкилер или ямайски пипер.

Подправката съчетава в себе си няколко аромата: на канела, черен пипер, мускатово орехче и на карамфил.Има приятен аромат, лютив и свеж вкус.

Подходящ при приготвянето на ястия от свинско, говеждо, дивечово и птиче месо.Използва се и за овкусяване на пилафи.

Влиза в състава на някои смеси сосове, сред които къри и уорчестър.

Подходящ е за ароматизиране на супи и рибни ястия, за консервиране на туршии.Комбинира се с черен пипер, целина, дафинов лист.

Като лекарство бахарът се използва за подобряване на храносмилането и увеличаване на апетита.

Маслото от плодовете на дървото действа тонизиращо,успокоително.Използва се при ревматични и мускулни болки.

В козметиката се използва против пърхут и косопад.

Полезен съвет: Две супени лъжици зърна от бахар се сваряват в 500ml вода. След като водата ври 15 мин се смъква от котлона и се изчакват още 15 мин, след което се прецежда и се добавят 3 с.л оцет. Сместта може да се използва като лосион за косата след измиване.

източник: Отглеждане и използване на подправки, С.Дочев