Saturday, 05 May 2012 13:39

13 ценни съвета за храненето

здравословно храненеПоставяйте си достижими цели– вместо да си обещавате, че ще свалите 5 кг през следващия месец, което може би ще реализирате много трудно, а ако не успеете ще се разочаровате, си кажете, че ще опитате да свалите между 2 и 5 кг. Определено сега задачата ви е по-лесно изпълнима.

Поощрявайте се – всеки път, когато постигнете някоя от своите цели, си дайте почивка и си направете подарък – бижута, парфюм, книга, нова чанта. Но не и шоколад !

Напредвайте стъпка по стъпка – бавно, но сигурно променяйте хранителните си навици. Целта е да се храните здравословно. Започнете от захарта. Ако пиете чай или кафе с 2 лъжички, от следваща седмица опитайте само с по една лъжичка захар.

Диетата – тя за съжаление не приключва, когато отслабнете. Добрата форма иска постояннство, ето защо трябва да продължите да се храните здравословно, дори и след като сте се оттървали от излишните килограми.

Колко храна е необходима – когато се храните използвайте малки чинии. Големите,за съжаление изкривяват представата за количеството.Не пропускайте закуската !

Чай вместо кафе – да, кафето действа ободряващо, но чайът засилва имунитета. Разбира се, сутрин бихте могли да си позволите чаша кафе, но не прекалявайте с него през деня. Сред толкова голямо разнообразие от чай на пазара, все ще намерите този, който ще е по-вкуса ви. За предпочитане е да избягвате студените чайове, дори и тези, за които производителят твърди, че са неподсладени.

Въздържание – стойте далеч от пържените храни. Обещайте се,че от следващия месец няма да пържите картофи или месо. Гответе на скара,във фурна, на грил, опитайте задушени зеленчуци.

Създайте си правила – Например казвайте „От това –не”, когато става въпрос за сосове, дресинги, майонеза, кетчуп. Слагайте ги от другата страна на масата, където ще ви е трудно да ги достигнете или помолете сервитьора да ги махне, ако сте в ресторант.

Четете етикетите – следете какво купувате. Срокът на годност, обозначените калории, мазнини. Подмамващите „хрупкав, сладък, вкусен, разтапящ...” са кодови думи за повече захар и мазнини в пакетираните продукти, какъвто е чипсът примерно. Не се доверявайте на снимките, те са подвеждащи. Само защото на етикета има плод например, това за съжаление не означава че продуктът съдържа плодове.

Кажете си СТОП – не прекалявайте с яденето. Не е нужно да се тъпчете, не се хранете много късно или бързо. Храненето твърде бързо, обикновено означава да ядете повече, отколкото трябва. Дайте време на мозъка  да навакса, а това отнема около 20 минути. Станете от масата малко преди да сте се наситили.

Отклоняване на мисълта - Предстои рожденият ден на най-добрата ви приятелка,присъствието ви е задължително, но как ще устоите на изкушенията . По-лесно , отколкото си мислите. Всеки път, когато пред вас поставят храна,отказвайте учтиво. И започнете да правите планове и да подреждате задачите си за утрешния ден, че дори и за следващата седмица – имам да свърша това,трябва да направя онова,да отида там и т.н.Ще видите ,че има по-важни неща от похапването.

Надхитрете гените – ако някои от членовете на вашето семейство да са с наднормено тегло, не се отчайвайте.Това не означава,че и вие трябва да носите дрехи размер XL. Балансирана храна,спорт и упражнения ще ви помогнат да надхитрите гените.Бъдете упорити и търпеливи, хубавите неща не идват бързо. Работете по тялото си, така че вместо да трупате мазнини, да изваете мускули.

Калории – признайте, че забързани, много често не обръщате внимание на това, което ядете. Едва след като заситите глада си, започвате да се чудите колко ли калории погълнахте с последната порция. Не е нужно да пресмятате калориите всеки път, но можете да си водите дневник - да правите промени или да коригирате менюто, в зависимост от изкушенията, на които не сте устоили.

източник: BootsYou are here: Начало Диети 13 ценни съвета за храненето